Box IR
Sharing is caring!

Vem blir näste börs-VD att lämna?

För att spetsa till årets Finansmarknadsenkät bad vi finansproffsen svara på ”Vilket bolag bland Nasdaq Stockholm Large & Mid Cap tror du blir nästa att byta VD?”

Inte mindre än sex av de tio sämst placerade bolagen i vår kommunikationsranking från förra året har lämnat sin post eller aviserat sin avgång under 2015. Vi får se om finansmarknaden träffar lika rätt i år. Ett rätt har de redan eftersom förstaplacerade Keith McLoughlin, Electrolux, hann ”säga upp sig” innan vi hann publicera resultatet av undersökningen som avslutades i december.

Nästa VD-byte                   

10 sämst rankade 2015

Plac.BolagAntal RankBolag
1.Electrolux1360.TeliaSonera
1.SEB1359.Ericsson
3.Ericsson1158.Elekta
4.Swedbank957.Industrivärden
5.SSAB656.Skanska
6.Elekta555.Sandvik
6.Hexagon554.Volvo
8.Atlas Copco453.Nordea
9.Ratos452.Getinge
9.Skanska451.SKF

Att vara med på någon av ovanstående listor är ingen drömsituation. Att dessutom vara med på bägge som Ericsson, Elekta och Skanska är inget mindre än en mardröm. Som man bäddar får man ligga eller ingen rök utan eld skulle man kunna säga. Som tur är finns det hjälp att få, men då måste man först skaffa sig sjukdomsinsikt.

Viktigt att poängtera är att frågan om vilken VD som står näst på tur att lämna innehåller fler komponenter än ”bara” kommunikationsaspekten. Tidigare har många företagsledare sett aktieägare och investerare som ett särintresse vars åsikter man lyssnat på, men inte alltid hörsammat. I takt med att all kommunikation konvergerar bör man i dagsläget inte vifta bort synpunkter från någon målgrupp, det som tidigare var ett särintresse är idag ofta ett allmänintresse. Resultatet från vår undersökning visar att man bör ta till sig informationen när investerarkollektivet säger sitt.

Gör ni det idag?

About the Author Tomas Öqvist

Creative communicator & investor relations expert with proven ability to juice up a story and get the message through. Tomas has worked many years as an equity analyst and is a founding partner of Box IR.

follow me on:

Leave a Comment: